Povodom izlaska Planetopijine knjige "Živjeti Aikido", ekipa Zdrave krave bila je na treningu u zagrebačkom Aikido klubu Izvor i otkrila kako ova borilačka vještina jača samopoštovanje i mišiće

Piše: Ana Kirin (missZdrava, prosinac 2009.)

Ivan Zafranović – crni pojas 4.dan, voditelj Aikido kluba Izvor i tehnički direktor Hrvatskog aikido saveza, objasnio je da pojam Aikido doslovno znači “put ljubavi i sklada”, iako je zapravo riječ o borilačkoj vještini.

Razvio ju je O’Sensei Morihei Ueshiba u prvoj polovici prošlog stoljeća, nakon intenzivnog izučavanja klasičnih japanskih borilačkih vještina.

“No Aikido nije napadačka borilačka vještina, već obrambena, i cilj joj nije borba nego ostvarenje mira i suradnje među ljudima“, istaknuo je Ivan Zafranović, koji se upravo vratio iz Japana gdje je trenirao s osnivačevim unukom i bio na otkrivanju spomenika O`Senseiju Moriheju Ueshibi u mjestu Iwama, gdje se nalazi svjetsko središte za Aikido.

“U Aikidu koristimo timing, međuprostor i energiju napadača kako bi ga izbacili iz ravnoteže i kontrolirali napad. Tehnike se izvode bez snage i na taj način i slabija osoba može nadvaladati jačega od sebe. Prilikom izvođenja svakog pokreta puno se pažnje daje disanju i razvija se koordinacija uma i tijela.Vježbanjem se poboljšavaju koordinacija, fleksibilnost, ravnoteža i refleksi. Aikido također pomaže polaznicima da razviju poštovanje prema sebi i drugima, predanost, ustrajnost, skromnost, kao i spoznaju vlastite vrijednosti”, kaže Ivan Zafranović.

Žene su pravi borci

Aikido mogu vježbati osobe svih dobi, te jednako muškarci i žene. Ženama čak aikido nekad ide bolje nego muškarcima, kaže Ivan Zafranović, jer im je skladno kretanje prirodnije, a uz to ne počinju vježbati sa željom da se nauče dobro tući, kao neki muškarci. Zato često brže shvate principe Aikida, dodaje.

Na početku treninga radi se zagrijavanje, vježbaju se kolutovi i padovi, izvode se vježbe snage, a onda se uči način kretanja u Aikidu.  Svaka tehnika se uvježbava korak po korak i pazi se na sve detalje. Tek nakon toga rade se takozvane tečne tehnike. Osim golorukih tehnika, trenira se s drvenim mačem, koji se zove ken, i drvenim štapom – jo. Nakon što tijelo usvoji novi način kretanja i osoba može biti opušteno aktivna, počinje rad s vitalnom energijom koja se naziva Ki.

Dramatičan život osnivača Aikida

U izdanju Planetopije nedavno je objavljena knjiga “Živjeti Aikido”, biografija O’Senseija Moriheija Ueshibe, legendarnog majstora borilačkih vještina, koji je spajanjem tradicija utemeljio novi sustav – Aikido. Autor knjige – osnivačev sin i učenik, doshu Kisshomaru Ueshiba, opisuje njegov dramatičan i često opasan život. O’Sensei je ostavio dubok trag na svoje učenike kao i na ljude koji su tek prisustvovali njegovim demonstracijama, a znatno je utjecao i na obrazovanje, gospodarstvo i politiku Japana svoga vremena.  Ponašanje svog oca u svakodnevnom životu njegov sin opisuje kao “ljudsko i uobičajeno”, ali kaže “da su njegove vještine u dojou doista nadmašivale ljudske sposobnosti”. Ova će te knjiga oduševiti ako te zanima Aikido, ali i ako žudiš za inspirativnim i nadahnjujućim štivom koje će te potaknuti na njegovanje već pomaklo zaboravljenih vrlina – čestitosti, istinoljubivosti i poštovanja prema drugima. 

Vježbaj kod kuće

Ivan Zafranović preporučuje ti da isprobaš Aikido vježbu “Nesavitljiva ruka”, poznatu i u jogi: Za ovu vježbu potrebno je dvoje. Stani i pokušaj opustiti tijelo, posebno ramena i koljena, pa podigni ruku kao da želiš nešto dohvatiti ispred sebe. Rame neka bude opušteno, a ruka ispružena u visini ramena i s palcem prema gore. Neka ti tvoj partner u vježbi položi jednu ruku na područje lakta, a drugu na zapešće i pokuša ti saviti ruku u laktu.  Ako su ti mišići jako napeti, izdržat ćeš neko vrijeme, ali će ti onda stisak popustiti i partner će ti saviti ruku. Ako pak ruku držiš mlitavo, savit će ju odmah.  Kako bi ti ruka ostala ispružena, zamisli da je puno duža nego što jest i osjeti kako se pruža u daljinu. Također možeš zamisliti da ti se u ruci nalazi cijev, poput vatrogasne cijevi, i da kroz nju cijelo vrijeme prolazi snažan mlaz vode, tako da nije kruta, ali se ne može ni savinuti.  Ovom vježbom poboljšat ćeš povezanost uma i tijela, a povećat će ti se i samopouzdanje kada vidiš da si za puno toga sposoban kada su tijelo i um usklađeni.

Categories: Izvor u medijima